Biologische- en streekproducten kunnen naast elkaar bestaan

biologisch productenDe populariteit aan streekproducten wint nog steeds terrein. Mensen kiezen steeds vaker voor bewust en verantwoord voedsel. De boerderijwinkel is het meest geliefd als het gaat om het kopen van streekproducten.

In Engeland heeft deze grotere belangstelling voor streekproducten geleid tot een daling in het aandeel biologische producten, die vaak uit het buitenland afkomstig zijn. Uit onderzoek uitgevoerd door PPO-AGV en gefinancierd door het Ministerie van Economie blijkt dat streekproducten in Nederland geen bedreiging zijn voor de biologische sector.

Combinatie
De combinatie van biologisch en streekproducten wordt juist logisch gevonden door de geïnterviewde stakeholders. Toch komt deze combinatie nog maar weinig voor. Het ligt aan het gebied van de consumenten of het ook daadwerkelijk een meerwaarde is. Mensen uit de Randstad geven de voorkeur aan biologisch, voor hen maakt het daarbij niet uit of de producten ook uit de streek komen. Daarentegen hechten consumenten op het platteland juist weer meer waarde aan streekproducten en minder aan de term biologisch.

Om discussies over foodmiles te voorkomen, moeten biologische producenten ervoor zorgen dat het duidelijk is waar de producten vandaan komt.  Het belangrijkste hierbij is dat de ingrediënten in ieder geval uit Nederland komen.

Tags: , ,