Opnieuw groei voor boerenbedrijven in 2014

De berichten over de aantrekkende economie worden dat laatste maanden steeds duidelijker en dat is ook te merken in de agrarische sector. 2013 was met 1,5 % groei al een mooi jaar en naar verwachting zal ook 2014 een vruchtbaar jaar worden. Dat zijn in ieder geval de berichten die het economisch bureau van de ING naar buiten brengt in haar nieuwste rapport. Het onderzoeksbureau van de bank voorziet ook in 2014 een groei van 1,5 % voor de boeren. Oorzaak is onder meer het algemene economische herstel in de eurozone, maar ook het ontdekken van nieuwe afzetmarkten heeft hieraan bijgedragen.

Meeste groei in akkerbouw en melkveehouderij

akkerbouwHet afgelopen jaar was er vooral in aardappel- en uiensectoren veel groei waar te nemen. Beide noteerden hoge exportcijfers, waarbij de producten eveneens een goede prijs opleverden. De ING wijt dit vooral aan de groeiende wereldbevolking, waardoor de vraag blijft stijgen. Maar ook voor melkveehouders zijn het goede tijden. Het aanbod blijft wereldwijd beperkt terwijl de vraag blijft groeien, dus dat brengt nog steeds volop kansen. Bovendien profiteren melkveehouders van dalende exportprijzen en zorgt daarnaast ook het afschaffen van het melkquotum voor een enorme groei.

Innovatie blijft belangrijk

Naast deze gunstige economische ontwikkelingen zorgt ook de ondernemerszin van boeren voor vooruitgang. Veel bedrijven zien bijvoorbeeld steeds vaker af van enorme investeringen die risico’s met zich meebrengen, maar kiezen ervoor om apparatuur en machines te leasen. Hierdoor zijn boerenbedrijven veel flexibeler in financieel opzicht, wat weer mogelijkheden biedt om op andere vlakken te innoveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan ontwikkelen om meer biologisch te gaan produceren. De vraag hiernaar groeit nog altijd, dus is het voor boeren aantrekkelijk om ook op deze manier andere opties te verkennen. Het ouderwetse boerenbedrijf maakt zo steeds meer plaats voor een nieuw soort bedrijf waarin dynamiek centraal staat. Voor veel boeren is het een omschakeling, maar op de lange termijn biedt dit wel de meeste kans op een gezond bedrijf.

Tags: ,