Duurzame woningen

Het goed om je woning te verduurzamen door deze goed te onderhouden. Probeer bijv. gevelwerken zoveel mogelijk te voorkomen. Uitgebreide werken aan je gevel kunnen je zo €4.000 – €5.000 kosten en dit is natuurlijk geen kleine uitgave. De manier om dit uit te stellen is door je gevel goed te onderhouden. Dit kun je zelf doen of je kunt er een bedrijf voor inhuren. Een onderhoudscontract is ook mogelijk. Je gevel wordt dan regelmatig gereinigd (hoe vaak hangt af van de locatie van je woning) en beginnende problemen kunnen vroegtijdig worden gerepareerd. Doe dus zelf regelmatig een inspectie van je gevel en zie je iets dat je zorgen baart, laat dit dan direct evalueren en eventueel verhelpen. Het impregneren en isoleren van je gevel is altijd een goed idee, omdat dit niet alleen het reinigen gemakkelijker en goedkoper maakt, maar het je woning ook enigszins isoleert, het mosgroei, schimmels en andere begroeiing ontmoedigt en natuurlijk je muren waterdicht maakt. Tips lees je hier: hoe isoleer ik mijn woning?

Zelf verduurzamen of isolatie uitbesteden?

In principe kun je gevelwerken prima zelf doen. Heb je ervaring in de bouw, dan weet je hoe je voegen en stenen netjes kunt verwijderen en terugplaatsen in de muur. Ook het reinigen en impregneren van je gevel kun je zelf. Er zijn enkele aandachtspunten die je moet overwegen. Er zijn bij gevelwerken vaak machines nodig die de gemiddelde klusser niet in huis heeft. Deze zal je dus moeten huren of aanschaffen. Je zal ook op hoogte moeten werken, wat natuurlijk allerlei veiligheidsmaatregelen vergt. En een goede gevelspecialist geeft je een aantal jaren garantie over de geleverde werken. Dit loop je uiteraard mis als je deze zelf hebt uitgevoerd. Verder lezen over de isolatie van de spouw.

De kosten

De ene gevel is de andere niet en de uiteindelijke prijs voor gevelwerken aan verschillende woningen loopt dus uiteen. Het oppervlak heeft hiermee te maken, maar ook de staat van de gevel, de methoden die worden toegepast en de prijzen van de gevelspecialist spelen een rol. Het is lastig om de exacte prijzen voor gevelwerken te geven, maar de onderstaande tabel geeft je een goede indicatie. Deze zijn inclusief btw, arbeidsloon en materialen.

Voordelen van gevelisolatie

  • Lagere kosten – De kosten voor energie worden elk jaar hoger. En het lijkt erop dat dat nog even doorzet de komende jaren. Met een goede isolatielaag om jouw woning heen kun je flink besparen op je vaste lasten.
  • Comfortabel wonen – Niemand houdt van een koude toch of veel lawaai van buiten. Een betere isolatie helpt daarbij en zorgt voor een hoger wooncomfort.
  • Nieuwe gevel – Je kunt jouw gevel helemaal ontwerpen zoals je dat zelf wilt. Je mag zelf het materiaal, de textuur en de kleur bepalen.
  • Goed voor je gezondheid – Goede isolatie en ventilatie zijn nodig om vocht uit je woning te weren.

Bekijk ook deze video over gevelisolatie: